Ing. Hana Málková
Vánoční i předvánoční období je především o setkávání a trávení společného času. S rodinou, přáteli, kolegy, obchodními partnery... A jak už je zvykem, většinou se tyto akce pojí s jídlem, mnohdy i alkoholem. Určitě není řešením se všem společenským událostem vyhýbat, na druhou stranu není nutné vymetat jeden večírek za druhým, vybírejte si tedy jen ta setkání, o která opravdu stojíte, anebo jsou třeba důležitá z pracovního hlediska.
A jak společenské události zvládnout tak, abyste z nich odcházeli s dobrým pocitem, příjemně najedeni a ne s těžkým žaludkem a výčitkami?
Řiďte se následujícími radami:
1. Je-li to možné, naplánujte si předem, co a v jakém množství budete jíst a pít (např. povolím si 3 kousky cukroví, 2 chlebíčky, 2 skleničky vína apod.). Samozřejmě ne vždy víte, co vás čeká, ale aspoň rámcově si zkuste množství naplánovat. Pokud jdete do restaurace, vyberte si v jídelním lístku předem, co si dáte. Počítejte s tím, že toho sníte třeba i trochu více než v běžný den. Pokud to však bude plánované, obejde se to pravděpodobně bez větších výčitek.
2. Nechoďte na oslavy, večírky a návštěvy úplně vyhladovělí. Ve stavu hladu jdou všechna předsevzetí stranou.
3. Užijte si své "povolené kilojouly" co nejlépe, tzn. nejezte chipsy, oříšky a jiné potraviny, které nejsou nijak výjimečné. Rezervujte si místo ve svém žaludku na své vyloženě oblíbené pokrmy a speciality, využijte možnosti vyzkoušet nová, neznámá jídla. Při rautech a dalších příležitostech se švédskými stoly máte výhodu – co si sami nenandáte, to nemáte.
4. Během návštěvy zvolte metodu JJP (Jez Jen Polovinu). Jezte pomalu, vychutnejte si oblíbené pokrmy a jen udělejte malou změnu, a to že sníte o polovinu méně než obvykle.
5. Při návštěvách si sedněte vedle partnera, který je vám oporou, a pokud možno zaujměte takové místo, aby vám nejoblíbenější jídlo nevonělo přímo pod nosem.
6. Co nejvíce konverzujte, přesuňte se k hostům, kteří zrovna nejedí.
7. Když hostitelka obchází stůl a nabízí pochutiny, vezměte si sklenku s nápojem – budete-li držet sklenku v ruce, nebude vás tolik nutit do jídla.
8. Pobízení hostitelky nemusíte vždy odmítat, ale ochutnejte jen to, co doopravdy chcete. Pokud dostanete moučník, požádejte o menší porci, nebo poproste jen o kávu. Na zvídavé otázky stačí odpovědět, že se nechcete přejíst, protože pak byste z toho výborného jídla neměli požitek. Zvládnout hostitelku je mnohdy těžší než zvládnout sebe, proto se tomuto tématu budeme věnovat v samostatném článku.
9. Spotřebu alkoholu omezte tak, že přejdete na nižší stupeň alkoholu, např. vinný střik. Nebo se držte pravidla, že budete střídat alkoholický nápoj s vodou. Pokud víte, že je pro vás těžké odolat alkoholu, ujměte se funkce řidiče.
10. Dodržujte všechna známá pravidla správného stravování. Jezte co nejpomaleji, věnujte pozornost chuti, vůni a vzhledu jídla. Přestože sníte jídla méně než ostatní, více si ho užijete a zabráníte tím automatickému jedení, které přináší obrovské množství energie navíc. Japonské jídlo má třeba deset chodů, ale Japonci vychutnávají každé sousto a snědí miniaturní porce. Omezte tedy kvantitu a soustřeďte se spíše na kvalitu konzumovaných potravin.
11. Jděte na návštěvu pěšky, udělejte si před oslavou větší procházku. Pokuste se předem domluvit, zda by se nedalo i sezení u stolu na návštěvě proložit nějakou další procházkou. Pokud jste sportovně založeni, můžete vymyslet například i squashový či tenisový rodinný turnaj.
12. Pokud se vám stane, že váha po dýchánku nepřiměřeně stoupla, nezoufejte, může to být jenom důsledek většího zadržení vody v organismu a další den váha zase klesne.
13. Jestliže sníte více, než jste si povolili, nezatracujte se. Dodržujete-li správný jídelní režim týden, měsíc nebo dokonce několik měsíců, jeden den přejídání vaše úsilí nezmaří. Měli byste se však hned vrátit ke svému běžnému režimu. Vnímejte dlouhodobý efekt správného stravovacího režimu a netrapte se jednou z mála situací, kdy třeba nejste úplně "vzorní".
Komentáře je možné psát až po přihlášení.